
TĚSTO:
150g másla + na vymazání formy strouhanka na vysypaní formy
180g hladké mouky
100g moučkového cukru
1 žloutek
NÁDIVKA:
3 žloutky
1 vejce
180g krupicového cukru (přišlo mě to celkem dost sladké, takže příště dám o dost méně cukru)
180g mletých ořechů
sníh ze 4 bílků
Rozevírací dortovou formu vymastěte a důkladně vysypte jemnou strouhankou. Máslo rozehřejte, nechte zchladnout a pak smíchejte s ostatními surovinami na těsto. Rychle vypracujte váleček a nechte půl hodiny v chladu.
Dvěma třetinama těsta vyložte dortovou formu (i po stěnách), zbytek zatím uložte do mrazáku. Při vykládání formy těstem mužete z válečku odkrajovat kolečka, klast je těsně vedle sebe a vymačkávat.
Smíchejte všechny suroviny na nádivku a rozetřete ji na těsto. Třetinu těsta z mrazáku na hrubém struhadle postrouhejte a rovnoměrně naneste na nádivku.
Koláč pomalu pečte půl hodiny při 180 C. Pak vyzkoušejte špejlí, zda je těsto už hotové.
Těsto je krásně křehoučké a nádivka je prostě fantastická.
Zdroj: Časopis Apetit
Poznámka: Již jsem měla možnost tuto dobrotu opakovat, cukru jsem dala přibližně 140g a bylo to sladke tak akorat. Zase záleží na každém. Každopádně tenhle koláč stojí za vyzkoušení!