
Lahodný, a přitom báječně jednoduchý dezert! V mrazáku vydrží, zabalený do fólie, až tři měsíce.
SUROVINY:
- 140 g změklého másla + trocha na vymazání formy
- 200 g polohrubé mouky (použila jsem hladkou) + trocha hrubé na vysypání formy
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 200 g krupicového cukru, nejlépe přírodního
- 3 velká vejce
- 6 lžic mléka
- jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče (důkladně vydrhnutého, nebo lépe chemicky neošetřeného)
NA DOKONČENÍ:
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 50 g krupicového cukru, nejlépe přírodního (použila jsem moučkový, lépe se mi s ním pracovalo)
- 50 g hořké čokolády (přidala jsem kousek ztužného tuku, aby čokoláda na chlebíčku nebyla tvrdá)
POSTUP:
1. Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Formu na biskupský chlebíček o objemu 1,2 litru vymažte máslem a vysypte trochou hrubé mouky, nebo vyložte pečicím papírem. Všechny přísady na těsto prošlehejte v míse metlou nebo vařečkou; za tři až pět minut by mělo být lehké a nadýchané. Pak je přesuňte do připravené formy a srovnejte povrch.
2. Pečte čtyřicet až padesát minut, aby byl povrch zlatohnědý a pevný na dotyk. Mezitím v malém rendlíku na mírném ohni opatrně a za stálého míchání spojte cukr s pomerančovou šťávou. Upečený chlebíček vyjměte z trouby a potřete pomerančovou směsí. Nechte zchladnout, vyklopte z formy a nechte dochladnout na mřížce.
3. Čokoládu nalámejte a rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce na střední výkon (minutu dvě). Polijte chlebíček a nechte ztuhnout.
DOPORUČUJI !!!!! JE TO VELKÁ DOBROTA.
Zdroj: Časopis APETIT